Bazı olağanüstü durumlarda, idrara çıkma imkansız hale gelebilir ve bu, akut idrar tutma olarak adlandırılır. Bunun gecikmeden tedavi edilmesi gerekir. Belirtiler arasında (mesane dolu olmasına rağmen) ani idrara çıkamama ve şiddetli rahatsızlık veya acı mevcuttur. Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, yukarıda bahsi geçen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza danışın.
Bununla birlikte, kronik idrar tutma genellikle acılı değildir.
İdrar yaparken tamamen boşalmada mesanenin kademeli olarak daha az verimli hale gelmesiyle durum zamanla gelişir ve kötüleşir. Kalan idrar mesanede ne kadar kalırsa, mesane o kadar genişler. Bu da rahatsızlık ve diğer belirtilere neden olabilir. Mesane kapasitesinin üzerine dolduğunda, şişer ve kapatma mekanizması basınca dayanamaz, bu da sızıntılara neden olur. Sızıntı veya sık sık idrara çıkma, taşma nedeniyle idrar tutamama belirtileri olabilir.
Kalan idrarla birlikte kronik idrar tutmanın belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak şunları içerebilir:
- Sık idrara çıkma, (günde 8 kereden fazla)
- Sıkışma nedeniyle idrar tutamama - ani ve acil bir idrara çıkma ihtiyacı ve her zaman tuvalete yetişememe
- Ani ve acil bir idrara çıkma ihtiyacı, mesaneniz dolu gibi hissetmek, ardından çok az yapma
- Daha yeni gitmişken tekrar tuvalete gitme ihtiyacının hissedilmesi
- Tuvaleti kullanmak için gece iki kereden fazla uyanmak
- İdrar akışının başlamasında zorluk
- Zayıf veya kesintiye uğrayan akış
- Sızdırma
- Alt karın bölgesinde rahatsızlık veya artan basınç hissi
- Mesaneyi tamamen boşaltmak için farkında olarak zorlama veya bastırma
İdrar tutmanın her iki biçimi de tıbbi yardım gerektirir. Akut bir durum karşısında, acil tedavi almaktan başka pek seçenek yoktur.