Nedenler hakkında daha fazlasını öğrenin
Hastanızın inkontinans sorununa neyin neden olduğunu öğrenmek önemlidir. Ona mümkün olan en iyi bakımı sunabilmeniz için belirtilerini daha iyi anlamanızda size yardımcı olacaktır.
Yaşanmakta olan sorununun türünü henüz bilmiyorsanız, farklı türler hakkında bilgileri burada bulabilirsiniz.
İdrar sistemi nasıl çalışır
İnkontinansın nedenlerinin tamamı, vücudun idrar sistemini etkiler. Gelin bunun nasıl meydana geldiğine kısaca göz atalım. Böylece idrar sisteminin bazen nasıl kesintiye uğradığını anlayabilirsiniz.
Böbrekleriniz, kanınızdaki yemek artıklarını filtreler. Bunu ardından su ve diğer atık maddelerle karıştırarak, mesanenize borular aracılığıyla yolladıkları idrarı oluştururlar. İdrar, böbrekleri sidik boruları aracılığıyla terk eder. İdrar bunun ardından geçici olarak, kaslardan oluşan esneyebilir bir kese olan mesanede toplanır. Üretranın etrafındaki ve boşaltma açıklığının altındaki kaslar rahat bir haldeyken üretranın açık kalmasını sağlar. İdrar veya dışkı tutmaya devam edebilmek için, pelvik taban kaslarından ve büzgen kaslarından destek almamız gerekir. Bu önemli kaslar, idrar ve dışkı tutmaya yardımcı olur.
İdrar sistemleri neden kesintiye uğrar
İnkontinansın tek bir nedeni olmasa da duruma yol açan çeşitli faktörler mevcuttur. Bunları aşağıda listeledik.
Genel sebepler
- Pelvik taban kaslarının zayıflaması. Bu kaslar üretranın kapanmasını sağlar. Güçlerini ve destekleyici fonksiyonlarını kaybettiklerinde sorunlar ortaya çıkar. Gülme, öksürme, ağırlık kaldırma veya koşma gibi basit faaliyetler, idrar akışına neden olur.
- İdrar yolu enfeksiyonları. Bunlar mesanenin aşırı hassaslaşmasına neden olabilir. Bu durum, mesanenin bedene, tamamen dolu olmasa bile, - gecikmeden - boşaltılması gerektiği konusunda yanlış bir mesaj vermesiyle olur. Enfeksiyon tedavi edildiğinde veya geçtiğinde, mesane artık aşırı hassasiyetini kaybeder.
- Aşırı kilolu olmak. Bu durum, karın ve pelvis kaslarına ekstra basınç uygulayarak inkontinansa neden olur
- İlaçlar. , bazı ilaçların yan etkisi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlarda, kişide idrar yapma isteği uyandıran bazı diyüretik özelikler bulunabilir.
- - bunlar bir inme, bunama, şeker hastalığı, Parkinsons, Multipl Skleroz veya beynin hasar görmesi sonucu oluşabilir. Bu tür bozukluklar, sinir yollarına zarar verir veya engeller. Bu da beyin ve mesane arasında doğru sinyallerin gidip gelmesini engeller.
Kadınlar için olan nedenler
- Hamilelik/çocuk doğurma. Hamilelik sırasında taşınan ekstra ağırlık, pelvik taban kaslarına, bağ dokularına ve mesaneye basınç uygulayabilir. Hamilelik sırasında, vücuttaki doku ve kasları etkileyerek bebek büyüdükçe genişlemesini sağlayan hormonlar salgılanır. Bu da pelvik tabandaki kasların, çocuk doğurmayı kolaylaştırmak adına daha yumuşak ve esnek olmasını sağlar. Böylece kasların ve bağ dokularının, pelvik taban organlarını yerinde tutması zorlaşabilir. Pelvik taban kasları ve bağ dokuları aynı zamanda doğum sırasında da esneyerek dokunun kalıcı olarak uzamasına neden olabilir. Hamilelik ve çocuk doğurmanın riski oluşturabilecek olmasının nedeni de budur.
- Menopoz. dönemi yaklaşınca, östrojen seviyesi de düşerek pelvik kasların zayıflamasına neden olur. Bu da bazı kadınların mesaneleri üzerinde daha az kontrolü olmasına neden olur.
Erkekler için olan nedenler
- genişlemesi. Bu durum, idrarın akışını kesintiye uğratabilir hatta engelleyebilir. Bu da sık sık ''ani idrara çıkma isteğine'' neden olur.
- Prostat ameliyatı. İdrar akışını kontrol eden kaslar, prostat ameliyatı sırasında zarar görmüşse, bu durum stres inkontinansına neden olabilir - yani gülerken, öksürürken veya bazı fiziksel aktiviteler sırasında istemeden gibi.